Ключът към успеха – мит или сбъдната реалност? Как да изградим нашата успешна и уникална практика


Д-р Радостина ЩЕРЕВА

През 2015 г. получих специалната награда „Ключ към успеха” в националния конкурс „Мениджър на дентална практика”. За мен тази награда означава много повече от една красива статуетка. Тя е едно признание за това, което правя, за това, което искам да направя и за това, че вървя по правилния път.
Провокира ме да потърся отговор на въпроса: Къде всъщност е скрит ключът към успеха и има ли формула за него? Един много по-умен от нас човек беше казал, че формулата на успеха е „Да обичаш това, което правиш и да правиш това, което обичаш” – само тогава можеш да постигнеш идеалната хармония и да се чувстваш истински успял и щастлив.
Аз мисля, че формулата на успеха се намира вътре във всеки от нас. Ние сами сме творци на собствения си живот и само и единствено от нас зависи да открием ключа, който ще ни направи по-добри и по-успешни – и хора, и лекари, и мениджъри, ще сбъдне мечтите ни и ще отвори вратите, към които сме се запътили.
Но как да го открием? За да намерите вашия ключ към успеха, първо се обърнете към себе си, поставете си цел и се запитайте какво всъщност искате да постигнете и до къде сте готови да отидете. Вашата цел обаче не би означавала нищо без вашата мотивация – кажете си, че искате да бъдете много повече от дентален лекар и че освен да работите и да лекувате, вие искате да сбъдвате мечтите на вашите пациенти, да им дарявате здрави и красиви усмивки, нов живот и самочувствие. А накрая ще ви е нужен и план, „Защото, ако не си планирал успеха си, значи си планирал неуспеха си” – трябва да знаете как точно ще извървите пътя и колко ще „струва“ сбъдването на вашата мечта.
Планирайте внимателно, старателно, разумно …и започвайте. Много важно е в процеса на вашия дълъг професионален път да създадете практика, която да отговаря на вашето усещане за комфорт, която ви носи удовлетвореност и нови мечти.
За да я изградите, трябва да „привлечете” към себе си не само подходящия екип, но и пациентите, които ще ви импонират, „пасват”, ще оценят вашите усилия и това, което правите за тях, ще ви разбират и подкрепят, ще „посеят” и запазят доверието помежду ви.
Истината е, че всички ние – лекарите – се оглеждаме в нашите пациенти – търсим тяхното одобрение, похвала, аплодисменти. Това, от своя страна, ни мотивира да бъдем и по-добри и по-успешни, да влагаме средства в обучение и самоусъвършенстване, да закупуваме нова, съвременна техника и апаратура, дава ни нов стимул и полет напред. Ако пациентите адмирират нашите усилия и ни подкрепят, то ние сме постигнали перфектната хармония в нашата уникална и успешна практика, изградена единствено и само от самите нас.
Но как да я направим? Поставете се на мястото на вашите пациенти и се запитайте какво бихте искали да получите от вашия стоматолог? Перфектна и прецизна работа – бих казала аз. Дайте им я. Никога не правете компромис с качеството на работата си. Бъдете перфекционисти – внимателно и старателно „изпипвайте” детайлите – всеки ден създавайте нещо ново и красиво – прекрасни, бели и здрави зъби – такива, каквито бихте искали да изглеждат зъбите във вашата уста. Работете само с качествени материали и никога не пропускайте да го кажете и покажете на вашите пациенти. Така ще създадете трайно доверие помежду ви, което е и най-важната инвестиция във вашата практика.
Без болка – бих добавила на второ, но не и по важност място. Бъдете нежни, внимателни, състрадателни и съпричастни към болката на вашите пациенти. Посрещнете ги с усмивка, направете всичко възможно те да се почувстват доволни и щастливи от лечението и ги изпратете с усмивка. Внимателно подберете екип от лекари професионалисти и съмишленици, които ще бъдат „настроени на вашата вълна”, ще поддържат нивото, качеството и репутацията на практиката ви.
И не на последно място – никога не преставайте да се учите и усъвършенствате. „Нито ден без линия” – гласи една древна латинска поговорка. Нито ден без да направите малка, но крачка напред и нагоре, в посока на вашето израстване като по-добри и успешни дентални лекари и мениджъри. Нека очите ви винаги бъдат „широко отворени” за новите достижения в денталната медицина, защото имаме една от най-престижните и уважавани професии и е въпрос на чест да работим за издигане на нейния имидж, авторитет и добро име в обществото. Инвестирайте в нова и съвременна апаратура и техника – колкото и скъпоструваща да е тя. Бъдете убедени – вложените пари си „струват”, защото това ще покаже на вашите сегашни и бъдещи пациенти, че вие искате да бъдете една добра и модерна практика на европейско ниво и че се грижите за здравето им чрез последните постижения на съвременната стоматология. Вашите знания и вашите инвестиции го доказват. А това е и най-доброто от вас, вашата визитка, вашето лице, с което се представяте пред света.
И макар че няма нищо по-добро от рекламата от пациент на пациент, добре е да имате собствен сайт, фейсбук страница, чрез които семпло, лесно и достъпно ще покажете своите нови постижения и успехи – това, което вече сте направили и това, към което се стремите – а именно красивата и здрава усмивка на вашите пациенти.
Красивата усмивка дава онази неповторима увереност и усещане за сила, която ни кара да се чувстваме щастливи и истински успешни. А щастливите хора днес, ще направят утре света по-добър, защото красотата е цел, която си струва да преследвате и постигнете с …усмивка. А когато я достигнете, със сигурност ще знаете как да отключите вратата, защото Ключът към успеха е във вашите ръце!