Лицата и незабравимите мигове от обединяващия денталното съсловие празник: „Мениджър на дентална практика“


Лицата и имената на победителите във второто издание на националния конкурс „Мениджър на дентална практика“ вече са известни. Всеки изминал своя път – от надеждата и усилието да създаде успешна дентална практика чрез добър мениджмънт до оценката за това усилие след постигнатия резултат. Част от този път бе и червената пътека към сцената на аристократичния Виенски павилион в Международен панаир – Пловдив. По нея заслужено преминаха д-р Катя Славова, дентален център „Биодент“, гр. Елин Пелин, която бе удостоена с голямата награда – статуетката „Творецът, понесъл кръста на своята дарба“, д-р Ивайло Рибагин, клиника „Рибагин дент“, София, с първа награда в категорията „Мениджър на дентална клиника“, д-р Миглена Теофилова, дентална практика Dental M studio, Перник – победител в категорията „Мениджър на дентален кабинет“. Достойно по червената пътека премина и победителят в новоучредената категория „Мениджър на зъботехническа лаборатория” Соня Дечева, мениджър на СМТЛ „Дент Омега”, Пловдив.
На сцената във фокуса на светлините застанаха още д-р Татяна и Здравко Меченски, дентална практика „Дента М”, Павликени, с грамота за „Успешната дентална практика в малкия град”, д-р Фикрет Абил, Тервел, дентална клиника „Абил”, с отличие за „Българска дентална практика с европейски измерения”, д-р Цветелина Дучева, София, с грамота за „Приложение на съвременния дентален мениджмънт в практиката”, д-р Ивайло Рибагин, дентална клиника „Рибагин дент”, София, с награда „Фамилната дентална практика – традициите раждат бъдещето”, Бисер Димитров и Вартан Вартанян, управители на СМТЛ „Артдентал”, Русе, получили признание за „Българска зъботехническа лаборатория с европейски измерения”.
Това стана пред очите на 200 представители от елита на денталното съсловие у нас.
Фактът, че организаторите на конкурса – Асоциацията на денталните дилъри в България, Асоциацията на денталните мениджъри в България и в. „Стоматологичен свят“, получиха подкрепа от Българския зъболекарски съюз, Съюза на зъботехниците в България, Сдружението на българските зъболекари и Международен панаир – Пловдив, създаде до­пъл­нителна висока стойност на събитието.
Сред имената, които уважиха с присъствието си този празник, ще отбележим председателя на БЗС д-р Николай Шарков, президента на СЗБ г-н Димитър Цветков, председателя на СБЗ д-р Мария Джорова, декана на ФДМ – Пловдив проф. д-р Ст. Владимиров, дм, доц. Цв. Тончев, декан на ФДМ – Варна. Сред гостите бе още г-н Лутц Мюлер, член на УС на Асоциацията на денталните дилъри в Европа, и г-н Максим Майер, главен редактор на сп. „Мениджър”.
Задължително ще откроим и имената на спонсорите, с чиято благородна щедрост бе украсен празникът. Генерален спонсор на събитето бе Банка Пиреос България, а спонсори – „Алба ТМ“, официален представител на Kodak за България, CMI – официален представител на Biolase, из­да­телство MBooks, Сдружение за панаирни и из­ложбени услуги „Фернет“.

Д-р Николай Шарков, председател на БЗС, и д-р Нелия Михайлова, миналогодишен носител на приза, връчиха голямата награда – ста­туетката „Творецът, понесъл кръста на сво­ята дарба“ на д-р Катя Славова.

– Благодаря на всички колеги – каза в приветствието си към присъстващите д-р Славова, – които намериха смелостта да участват в този конкурс. Работата на денталния медик е много трудна – изисква много знания, време и в съвременния свят, и в тези тежки времена е много важно тя да се ръководи мъдро, да се направлява, да изгражда позитивен имидж. Радвам се, че съм носител на голямата награда „Мениджър на дентална практика“ 2010. Да си мениджър на дентална практика не значи само да ръководиш, а преди всичко да имаш отличен екип, да развиваш знанията си, да си съпричастен към проблемите на обществото и най-вече да разбираш своите пациенти. През всичките тези години, за да намеря баланса между работа и семейство, да запазя и съхраня своя дух, го дължа наистина на моето семейство, на което най-сърдечно благодаря. На всички колеги пожелавам успешни практики, сплотени колективи и бъдете етични!


В мотивите си за присъждането на голямата награда „Мениджър на дентална практика 2010” на д-р Катя Славова журито изтъкна широкия мащаб на управление на клиниката – с няколко филиала в населени места около Елин Пелин, добрата организация и екип в клиниката без текучество, енергичната инвестиционна политика и приложение на принципите на съвременния дентален мениджмънт, както и силната социална ангажираност. Клиника „Биодент” е поела ангажимент за постоянното лечение на деца, лишени от родителски грижи, в дом в с. Доганово.

Първа награда в категория „Мениджър на дентална клиника” получи д-р Ивайло Рибагин, дентална клиника „Рибагин дент”, София. Наградата връчи д-р Венета Павлова, председател на Асоциацията на денталните мениджъри в България.
Мотиви: Д-р Ивайло Рибагин целенасочено избира инвестиция в бизнес сграда, за да има винаги възможност да се изкачва на по-висок етаж. Това са негови думи, които звучат като поетична метафора, но всъщност са бизнеспроект, чиито основи поставят родителите му. Става въпрос за разширяване на интелектуалната и действената „площ” на клиниката, а не на строителната… Журито видя сериозен потенциал в реализирането на тези намерения. Защото, градени върху солидната фамилна традиция, мениджърските умения на д-р Рибагин се допълват от академичните му и лекторски изяви. Именно изявите си пред колегите д-р Рибагин приема за предизвикателство, но държи повече на мнението на пациентите.
Така кръгът се затваря, получава се завършеност – съвременна дентална клиника, стабилен екип, колаборация със специалисти, ерудирана и същевременно прагматична личност, която управлява с определена цел.
Затова и имиджът на клиниката е създаван целенасочено. Сайтът чрез зареждащата си, модерна визия и послания е предназначен и отговаря на групата пациенти, към която д-р Рибагин има предпочитание. Това са онези пациенти, за които имиджът е важен и за които, както той казва, „не мога да си позволя евтина дентална медицина”. Дизайнът на клиниката, логото, оборудването и пр. също са посветени на тази цел.
„Така да организираш работния процес, че да получиш максимум ефективност с минимум средства” – това е водещата дефиниция на д-р Рибагин за дентален мениджмънт, която той реализира в действителност и постига резултати. Ето защо напълно заслужено журито му връчва първа награда в категория „Мениджър на дентална клиника”.

С първа награда в категория „Мениджър на дентален кабинет” бе отличена д-р Миглена Теофилова, „Деntal M Studio”, Перник.
Наградата връчи Маргарита Тотева, председател на Асоциацията на денталните дилъри в България. Тя прочете и мотивите на журито:

„В днешно време сигурно изглежда странно един млад човек да избере за място за развитие на своята професия град Перник пред град Прага. За д-р Миглена Теофилова обаче възможността за избор между двата града с главно „П” вече е направен. Тя е предпочела родния си град, за да сътвори в него едно истинско бижу – своя четиризвезден кабинет. Сериозна и умна инвестиция, елегантен вкус и цветова хармония. За перничани това е познато място, а за претенциозните и по-заможни софиянци ще бъде престижно да го посещават. Както и за всеки пациент – българин или чужденец. Д-р Теофилова учи здравен мениджмънт и развива уменията си по дентален мениджмънт. Прилага ги на практика. Има силно изразен маркетингов усет и идеи за по-добра промоция на дентално здраве сред пациентите. Онова, което очакваме от нея, е да стартира сайта си. Слоганът й „Още една причина да се усмихнеш” е още една причина да поднесем поздравленията си към д-р Теофилова, както и първата награда в категория „Мениджър на дентален кабинет”.

Със специална награда „Българска дентална практика с европейски измерения” бе отличена дентална клиника „Абил”, д-р Фикрет Абил, Тервел.
Наградата връчи г-н Мюлер, член на УС на Асоциацията на денталните дилъри в Европа. Васил Попов от УС на Асоциацията на денталните дилъри прочете мотивите на журито:

„Можете да премествате виртуално тази практика от гр. Тервел във всяка точка на цивилизавания свят – навсякъде тя ще си бъде на мястото. Мениджърът й д-р Абил е избягал от стремежа към лукс и е насочил фокуса си върху прецизността, вниманието към всеки детай, ергономичността, съвременната визия. Чудесно планирана практика. Д-р Абил е личност с перспективно мислене, той е инвестирал в зависимост от броя на населението в града и района, както и в зависимост от конкуренцията. С помощта на съпругата си, която е маркетинг специалист, е разработил и разработва дребните, но така нужни елементи на маркетинга. Забележете – дори върху рецептите му е отпечатано логото на практиката му. Връчваме на д-р Абил специалната награда „Българска дентална практика с европейски измерения” и му пожелаваме успех в усилията му да сформира окончателно екипа си, за да добие неговата дентална практика завършеност на клиника.“

Специалната грамота „Успешната дентална практика в малкия град” получи дентален кабинет „Дента М” – д-р Здравко и Татяна Меченски, гр. Павликени. Грамотата бе връчена от д-р Станчо Цанков, миналогодишен носител на отличието. Той прочете и мотивите на журито: „Тази практика отговаря напълно на слогана, който е нейно и на пациентите притежание – „И за пациентите в малкия град – достъп до най-новото и най-доброто в денталната медицина”. Извървеният път през годините на д-р Здравко и Татяна Меченски, през който, по техните думи: „трябваше да пречупим собственото си мислене и мисленето на пациентите, а също да усвояваме нови знания и умения в процеса на работата”, не е бил напразен. Днес това е многостранно развита практика – от лечение на кариес до имплантология – като в нея също е обърнато внимание на детайлите. Резултатът е виден за всеки, който я посети. Някои съграждани на д-р Меченски, потънали в безизходица, наричат собствения си град „град на бавната смърт”. С предприемчивостта, оптимизма и стремежа си да бъдат в крак с времето д-р Меченски опровергават категорично тези думи. Дори развиват още една практика – във В. Търново.

Първа награда в категорията „Мениджър на зъботехническа лаборатория“ получи Соня Дечева, управител на СМТЛ “Дент омега”, Пловдив. Зъботехникът Пламен Белчев, член на журито, връчи наградата и прочете мотивите за присъждането й.
Мотиви: Върховите постижения на една фирма, в случая зъботехническа лаборатория, са градени винаги в подножието – там, където е първоначалният ентусиазъм, мечтите за успех и неочакваните препятствия. От 2000 г. зъботехническата лаборатория от Пловдив „Дент омега” с управител Соня Дечева заедно със съдружниците си Петър Янев и Георги Колев проправят път от подножието към своя връх. Целенасочено. Можем да кажем, че днес „Дент омега” вече е на върха. Личи си не само по наградите от конкурси, окачени на стените й – тази вечер тя ще прибави още една към тях – но и от фактите. Това е една лаборатория на съзиданието и професионализма, създадена от личности, които се стремят (и го правят) да генерират идеи за съсловието и да го обединяват, да участват в съсловния живот на организацията. Това е една лаборатория, където има визия за бъдещето чрез инвестиции в бизнеса, гъвкавост в управлението (трима съдружници), взимане на управленски решения, благодарение на добре структурирана отчетност.
Това са нашите мотиви да отличим с първа награда в категорията „Мениджър на зъботехническа лаборатория“ Соня Дечева и нейните партньори от зъботехническа лаборатория “Дент омега”, Пловдив. Пожелаваме ви още успехи, колеги, тъй като в живота и професията има още върхове за изкачване.

Със специална грамота „Българска зъботехническа лаборатория с европейски измерения” и икона на Св. Николай бяха отличени Бисер Димитров и Вартан Вартанян, управители на СМТЛ „Артдентал”, Русе. Наградата връчи президентът на СЗБ г-н Димитър Цветков, а мотивите за наградата прочете Галя Начева, главен редактор на в. „Зъботехника“.
Мотиви: Посещението ни в тази зъботехническа лаборатория от Русе показа, че тя не е хвърлила котва край Дунава, нито безгрижно и безметежно плава само по него. В характера на двамата капитани – управителите на „Артдент” Бисер Димитров и Вартан Вартанян – е да откриват и опъват платната по нови пътища. Наскоро акостираха в София с мощна инвестиция в съвременна зъботехническа лаборатория, преди това в Германия – откъдето трупат поръчки. Браво на тези млади момчета – ведрост, предприемчивост, широк размах, и какво оборудване – два CAD/CAM-а – единият за единични корони, другият за пълни конструкции. На първо място обаче – коректност към клиентите. Не съзряхме бунт и сред екипажа – усмивките им, както и обратната информация, която получихме, показва че всички са устремени в една посока. А тя е – Eвропа с център град Русе. Солиден мотив, който, в крещящо противоречие с трайното закотвяне на мнозина българи, ни дава пълното основание да връчим на управителите на „Артдент” Бисер Димитров и Вартан Вартанян наградата „Българска зъботехническа лаборатория с европейски измерения”.

,